Minister Schultz heeft besloten om de maximumsnelheid op de A13 in Overschie en de A10 West in Amsterdam weer te verlagen naar 80 km per uur. Zij is hiertoe gedwongen door de uitspraak in twee rechtszaken die Milieudefensie en bewoners  in 2012 hebben aangespannen over het afschaffen van de 80 km zones. 


Geweldig nieuws voor de omwonenden van deze stadssnelwegen! Door de verhoging van de snelheid is de afgelopen jaren de luchtvervuiling weer fors toegenomen. De verlaging die vanaf eind maart wordt ingevoerd brengt hopelijk weer een beetje verbetering. Het inademen van vervuilde lucht is ongezond en veroorzaakt ernstige ziekten zoals kanker, longaandoeningen en hart- en vaatziekten. In Overschie strijden de bewoners al jaren voor een beter milieu. Ook  in onze Hoeksche Waard dreigt de lucht verpest te worden als de A4 Zuid doorgetrokken wordt. De snelweg gaat vlak langs Oud-Beijerland en doorkruist het Nationale Landschap van de Hoeksche Waard. Politici in de Hoeksche Waard hebben ooit verklaard dat ze de weg niet willen horen, zien of ruiken,  maar daar hoor je geen raadslid of wethouder meer over. De politici in de Hoeksche Waard verschuilen zich  achter het feit dat het een beslissing van het rijk is en dat ze dus niets te zeggen hebben.

In het laatst vastgestelde Regionaal  Verkeers- en Vervoersplan voor de Hoeksche Waard is de snelweg gewoon opgenomen. De werkgroep Stop A4 BK vindt dat politieke partijen zich nadrukkelijk hard moeten maken voor de gezondheid van haar bewoners.

Het is beter om gezondheidsproblemen te voorkomen dan later te moeten vechten voor maatregelen die de lucht gezonder moeten maken. Stem daarom op een partij die tegen de A4 Zuid  is.